Bács-Kiskun Megye hírek

10 milliárdból korszerűsítették a megye északi részének vízellátását

10 milliárdból korszerűsítették a megye északi részének vízellátását

Bács-Kiskun megye északi részén befejezéséhez érkezett az ivóvízminőség-javító program. Az Európai Unió és a központi költségvetés 8,3 milliárd forintos támogatásával a mindösszesen 10 milliárdos beruházás segítségével negyedmillió ember jut egészséges és tiszta ivóvízhez a térségben - tájékoztatta az érintett településekből álló önkormányzati társulás 2015. november 19-én az MTI-t.

A közlemény szerint a projektre azért volt szükség, mert Bács-Kiskun megye északi részén a rendelkezésre álló, felszín alatti vízkészletek minősége a magas arzén-, ammónium-, vas- és mangántartalom miatt nem felelt meg az uniós elvárásoknak. A megvalósítás érdekében harminc település összefogásával létrejött a Kék-víz Észak-Bács-Kiskun Megyei Önkormányzati Társulás. A projekt kivitelezője a Duna Aszfalt Kft. volt.  A "Kék-víz" programban nyolc település - Lajosmizse, Kerekegyháza, Orgovány, Városföld, Nyárlőrinc, Tiszaalpár, Izsák és Bugac - gazdagodott önálló tisztítóművel. Az érintett települések vízhálózatának rekonstrukcióját is elvégezték -  171 kilométernyi új vízvezeték épült - így a Bácsvíz Zrt. által szolgáltatott víz minősége immár az EU-szabványnak is megfelel.

 
Kiskunfélegyháza, víztorony


A projekt keretében megvalósult legnagyobb építmény a kiskunfélegyházi víztorony, amely 56 méter magas és 1500 köbméteres tározótérfogattal rendelkezik.


Lajosmizsén, Ágasegyházán, Nyárlőrincen, Gátéren, Fülöpjakabon is új víztorony épült, Izsákon, Petőfiszálláson, Pálmonostorán, Bugacpusztaházán, Pálmonostora-Aranyhegyen pedig a régi tornyot újították fel.


MTI / MCOnet
Fotók: kekviz.projektkronika.hu

Ász Hír

 

Bányai Gábor

Bulvár hírek

Partnereink