Bács-Kiskun Megye hírek

Tízmilliárd érkezik a Dél-Alföldnek

Tízmilliárd érkezik a Dél-Alföldnek

Jól koordinált a kifizetések üteme, az előzetes terveknek megfelelően haladnak a dél-alföldi, EU-támogatott projektek. Még idén további tíz milliárd jut projektfinanszírozásra.

Több, mint tíz millárd forintnyi uniós támogatást kell még az idén kifizetni a dél-alföldi régióban év végéig. A 10,5 milliárd forintnyi uniós forrás még a 2007-2013 közti uniós ciklusban megítélt támogatásokból származik. Közel nyolcvan projekt zárása áthúzódhat a jövő évre - válaszolta 2015. október 24-én a Dél-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. (DARFÜ) az MTI megkeresésére.
A Dél-alföldi Operatív Program (DAOP) 2007-2013-as programozási időszakra vonatkozó eredeti költségvetési kerete 849 millió euró, a többlet kötelezettségvállalással és az árfolyam kompenzációval együtt összesen 257 milliárd forint.
A DAOP lebonyolításának hét éve alatt a három Dél-alföldi megyében, Bács-Kiskun, Békés és Csongrád megyékben 133 pályázatot hirdettek meg, 267 milliárd forintnyi összeget ítéltek meg a fejlesztésekre.


kamilla


A világ 51 országában jelen levő angol Lush magyar kamillaolajat választott egyik legnépszerűbb kéz- és testápolója, a Dream Cream előállításához, melyből 400 000 tégely kel el évente. Az alföldi kamilla ennél is többet tud. A Hungarikum Bizottság debreceni ülésén ezért bővítette a hungarikumok körét. 2015. október 13-ától az Alföldi Kamilla is a hungarikumok körébe sorolható. 


Vajon alföldi kamillával kapcsolatos pályázat is érkezett az Uniós projektekre? Ha még nem, itt az ideje!

Kattintható a Bács-Kiskun megyei alföldi kamillamezők térképe.


A DARFÜ közleménye hozzáteszi: az idei évre előzetesen tervezett 35 milliárd forint kifizetésből eddig 25 milliárd forintot teljesített, csak szeptemberben 3,79 milliárd forintot fizetett ki a pályázók felé.   A fennmaradó mintegy 10,5 milliárd forintot kell még kifizetni. A források 100 százaléka le lett kötve, a jelenlegi becslések szerint az összesen körülbelül 1800 támogatott projektből mintegy 77 zárása csúszik át 2016-ra - közölte a DARFÜ.


MTI/MCOnet

Ász Hírportál

 

Bányai Gábor

Bulvár hírek

Partnereink