Bács-Kiskun Megye hírek

Újra nő a sertésállomány

Újra nő a sertésállomány

A bevezetett intézkedések hatására mintegy 15-20 százalékkal nőtt a 2013-ra 3 millió alá csökkent sertésszám - mondta a Földművelésügyi Minisztérium kiemelt programokért felelős kormánybiztosa  2015. december 7-én - az MTI-nek a Bács-Kiskun megyei Fülöpjakabon.

Horváth István közölte, pontos adatokat azután tud mondani, miután 2016-ban felmenő rendszerben a tenyészkocáknál bevezetik az egyedi nyilvántartást. Ettől kezdve a kocák tenyésztési adatai követhetőkké válnak, ezzel tovább csökken majd a sertéságazatban a feketegazdaság aránya, amely a becslések szerint 2013-ban 40 százalék körül volt - mondta a kormánybiztos azon az eseményen, amelyen a Bonafarm-csoporthoz tartozó Pick Szeged Zrt.-nek átadták a Kiváló minőségű sertéshús védjegyet. Megfogalmazása szerint a sertéságazatban támogatásokhoz csak az juthat, aki az egyedi nyilvántartás rendszerében is benne van.


A Bonafarm bemutatkozó kisfilmje


Ádám János, a Bonafarm-csoport mezőgazdasági portfoliójának irányítója, a Bóly Zrt. vezérigazgatója elmondta: a csoport bevételeinek 80 százaléka az állati termékek értékesítéséből származik. Beszámolt arról, hogy az elmúlt években 18 milliárd forintot fordítottak fejlesztésekre, és a sertéságazatban teljes termékpályával rendelkeznek. A védjegyet a csoporthoz tartozó húsipari vállalat, valamint több saját és integrált telepe is megkapta. A csoport 2016-ban várhatóan több mint 200 ezer olyan sertést állít elő, amelyek megfelelnek a védjegy feltételeinek. A védjegy garantálja, hogy a vágóállatok Magyarországon születtek, kiemelkedő állatjóléti körülmények között, 95 százalékban gabona alapú, génmódosítástól mentes takarmányon nevelkedtek. A védjegy a kiváló húsminőséget is garantálja a fogyasztónak. A Bonafarm-csoport Magyarország egyik meghatározó élelmiszergazdasági vállalatcsoportja, több mint 5700 dolgozót foglalkoztat. A vállalatcsoporthoz tartozik többek között a Pick Szeged Zrt., a Sole-Mizo Zrt. és a Csányi Pincészet Zrt.

Ász Hírportál

 

Bányai Gábor

Bulvár hírek

Partnereink