Bács-Kiskun Megye hírek

Nem lesz több jégeső Bács-Kiskunban?

Nem lesz több jégeső Bács-Kiskunban?
Jégelhárító rakétarendszer kiépítésére nyert támogatást a Szerb Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet, a Vajdasági Magyar Gazdák Szövetsége és a Bács-Kiskun megyei önkormányzat. Ha a projekt megvalósul, néhány éven belül megelőzhetővé válnak a jégesők által okozott károk.
Bányai Gábor, a Bács-Kiskun megyei közgyűlés elnöke szerint a bajsai beruházás előkészületeihez az Európai Unió csaknem 100 ezer euróval járult hozzá. A tervezési szakasz másfél évig tart, a tervek szerint pedig 2014-2015 környékére már kiépülésre kerülnek a létesítmény legfontosabb egységei. A jégelhárító rendszer működése abban áll, hogy azokba a felhőrétegekbe, melyekben jégképződés fordulhat elő, ezüst-jodidot juttatnak. Bacskulin István, a Vajdasági Magyar Gazdák Szövetsége elnöke a technológia biztonságát ismertetve elmondta, hogy a szer, melyet a felhők GSP koordináták által meghatározott részeibe lőnek, nem káros az egészségre, nem allergén és nem is mérgező.

bacs2.jpg

Évről-évre komoly károkat okoz a jégverés

A jégverés okozta károk minden évben milliárdos károkat okoznak Magyarország és Szerbia érintett területein. Bacskulin István szerint a rakétarendszer hatékonysága 70 százalék fölötti, melynek köszönhetően a gyakran tojás nagyságú jég helyett az üzembeállítás után legfeljebb borsó nagyságú hullhat, amivel jelentősen csökkenthető az okozott kár mértéke. A rendszer a szerbiai Bajsa közel 150 kilométeres sugarában fejtheti ki hatását, ez pedig nagyjából másfél millió hektárnyi területet érint Bács-Kiskun és Csongrád megyében - tette hozzá Bacskulin István.

-W-

Ász Hírportál

 

Bányai Gábor

Bulvár hírek

Partnereink